Smartlog v3 » Paw Hedegaard Amdisen » Skole eller pølsefabrik?
Opret egen blog | Næste blog »

Paw Hedegaard Amdisen

Frihed i lighed og broderskab

Skole eller pølsefabrik?

6. May 2010 09:14, Paw

Rasmus Jarlov, der er uddannelsesordfører for De Konservative, har fået en lys idé. Fremtidens skoleledere skal hentes fra erhvervslivet (Information, 5/5, s. 21). Et interessant synspunkt, der bl.a. indebærer, at det at lede en skole er identisk med at lede en privat virksomhed. På hvilken måde kunne man spørge? Er det skolelederens opgave at generere et overskud til sine aktionærer? Er det skolelederens opgave at sikre en effektiv produktion med optimal udnyttelse af de givne inputs – råvarer, arbejdskraft etc.? Nej, selvfølgelig er det ikke det. En skole er en institution, der skal generere læring, og forhåbentlig skabe klogere, socialt kompetente og mere livsduelige samfundsborgere. Skolen er med andre ord en ramme for menneskelig udvikling og ikke en ramme for økonomisk profitmaksimering.

Desværre er denne indsigt i årtier blevet forsømt og man har, som så mange andre steder i den offentlige velfærdssektor, også på skoleområdet importeret dårlige managementfilosofier fra erhvervslivet, hvor man under overskrifter som New Public Management har forsøgt at afsondre skoleledelsen fra det pædagogiske læringsmiljø skolen er, for i stedet at gøre skoleledelsen til en effektiv administration.

I værste fald er dette en udvikling, der kan føre til fremmedgjort ledelse. En ledelse, der mangler forståelse for medarbejdernes dagligdag og udfordringer og samtidig skaber en medarbejderstab, der ser ledelsen som et fremmedelement og ikke en del af den helhed en pædagogisk læringsinstitution som en skole burde udgøre.

At styrke denne udvikling ved at ansætte skoleledere uden faglig baggrund vil kun øge fremmedgørelsen yderligere og forværre den sygefraværsproblematik, som Rasmus Jarlov så gerne vil gøre noget ved.

Når vi taler sygefravær på de danske skoler – og ser bort fra de sygemeldinger der skyldes fysiske skavanker – så er det mit indtryk, at langt de fleste sygemeldinger bunder i det store psykologiske pres nutidens lærere er udsat for. Pres fra forældre, som alle mener, at lige præcis deres barn er det vigtigste i hele verden. Pres fra elever, der ikke automatisk respekterer læreren eller lærerens undervisning. Og sidst – dog ikke mindst – det politiske pres fra oven, der dikterer flere og flere afrapporteringer og evalueringer.

Skulle man gøre noget godt for de danske skoler, så skulle man begynde at se på, hvordan vi genskaber skolerne som læringsinstitutioner med fokus på øget faglighed og udvikling af hele mennesker, der kan begå sig i samfund og erhvervsliv. Og dette gør vi ved at have skoleledere, der har i indsigt i det pædagogiske arbejde og udviklingen af hele fremtidsborgere og hele medarbejdere – ikke i pølseproduktion.       

Paw Hedegaard Amdisen
Paw Hedegaard Amdisen

Mig og eksistensen

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031