Smartlog v3 » Paw Hedegaard Amdisen » Så er det nu, der skal handles!
Opret egen blog | Næste blog »

Paw Hedegaard Amdisen

Frihed i lighed og broderskab

Så er det nu, der skal handles!

15. May 2010 23:57, Paw

På pinagtig vis er det i de seneste uger blevet afsløret hvordan verdens ledere under ukyndig mødeledelse af Lars Løkke Rasmussen lod magtpolitiske interesser overskygge hensynet til en bæredygtig udvikling på klimatopmødet i København i december. Der blev ikke vedtaget nogen bindende aftale om CO2-reduktion på globalt plan. Moralen må være, at vi må sætte fokus på klogskaben i den velkendte formulering om at tænke globalt og handle lokalt. Vi har ganske enkelt ikke tid til at vente på, at Kina og USA fået overstået deres interne magtkamp.

I denne ånd har en samlet opposition bestående af Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten fremsat en ambitiøs energivision for Danmark år 2050. Her slår oppositionen fast, at dansk energiforsyning senest i år 2050 skal være fuldstændig fri af fossile brændsler. Der er tale om en vision, der sætter Danmark i førertrøjen, hvad angår effektiv udnyttelse af resurserne og brug af alternative energiformer, men samtidig også en vision, der åbner op for en grøn erhvervsudvikling, der vil skabe tiltrængte nye arbejdspladser og åbne muligheder og markeder op for dansk erhvervsliv.  

Oppositionens vision bygger på realisme, men kommer selvfølgelig også til at kræve massive investeringer og politisk lederskab. Det bliver med andre ord ikke en gratis omgang. Samtidig vil der dog være tale om investeringer, som på sigt ikke bare vil betale sig selv hjem, men også vil kunne give dansk økonomi en tiltrængt saltvandsindsprøjtning.

Ikke overraskende er der blevet taget godt imod oppositionens vision blandt fagfolk. Dansk Byggeri og DONG Energy peger på, at visionen helt bestemt er realistisk, men efterlyser samtidig også politisk handlekraft. Formanden for Energiindustrien under Dansk Industri – Danfoss’ bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen – kalder i Information oppositionens udspil for ”en flot vision” (Information, 5/5, s. 2). Også Jørgen Mads Clausen efterlyser dog handlekraft og især vilje til at ændre lovgivningen på området.

Tilbage står altså spørgsmålet om politisk handlekraft. Klima- og energiminister Lykke Friis foretrækker dog at vente på en redegørelse, der kommer til efteråret, og dømmer man ud fra det ambitionsniveau og engagement hendes regeringsleder Lars Løkke Rasmussen lagde for dagen ved COP15-topmødet i vinters, så kan vi komme til at vente rigtig længe. I virkeligheden må vi nok vente til Danmark får en ny regering, der også reelt har viljen til at tænke og handle visionært på klima- og energiområdet.

Som kommunalpolitiker med bæredygtighed som arbejdsområde vil jeg dog tillade mig allerede nu at lade mig inspirere af oppositionens og dermed bl.a. mine partifællers udspil. I ikke så få kommuner sidder der nemlig allerede nu et komfortabelt flertal bestående af partierne bag ”KlimaDanmark 2050 – en energivision”, der kan begynde at udvise handlekraft i forhold til den udfordring og de samfundsøkonomiske muligheder klima- og energikrisen udgør.

Det handler om at få Danmark op i gear og ud af starthullerne. En udfordring, som vi altså i oppositionen er fuldt ud parate til at tage op.   

 Se mere her. 

Paw Hedegaard Amdisen
Paw Hedegaard Amdisen

Mig og eksistensen

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031