Smartlog v3 » Paw Hedegaard Amdisen » Er de amerikanske ideers tid forbi?
Opret egen blog | Næste blog »

Paw Hedegaard Amdisen

Frihed i lighed og broderskab

Er de amerikanske ideers tid forbi?

15. Oct 2008 22:21, Paw

Information bragte i weekenden et essay af Francis Fukuyama - ham med den navnkundige artikel om historiens afslutning (1989). Essayet annonceres på avisens forside under overskriften "Francis Fukuyama om USA efter finanskrisen: De amerikanske ideers tid er forbi". Man kan dog med god ret betvivle, at Fukuyama når frem til en så radikal konklusion i selve essayet, men en god overskrift sælger jo og lidt er der da også om snakken.

Fukuyama, der i '89 startede ud som en stolt højre-hegelianer af neo-konservativt og Reagan-positiv tilsnit (liberalisme og kapitalisme var historiens endemål) leverer i sit nye essay en omfattende kritik af den neoliberale ideologi, som siden Reagan har domineret den politiske tænkning i USA og som under Bush-administrationen er blevet skamredet under tilsætning af en god portion "aktivistik" udenrigspolitik (på den ufede måde). Bl.a. skriver Fukuyama:

"Reagan-revolutionen [kørte] af sporet, fordi den for mange tilhængere blev til en uangribelig ideologi frem for en pragmatisk reaktion på velfærdsstatens excesser (lidt neo-liberalistisk er Fukuyama vist stadig, PHA). To principper var hævet over enhver tvivl: Skattelettelser blev regnet for selvfinansierende, og de finansielle markeder blev regnet for selvregulerende".

Av, gad vide om Fogh-regeringen læser med? Det er under alle omstændigheder befriende at læse Fukuyamas essay, der på væsentlige punkter korrigerer den jubeloptimisme på liberalismens og kapitalismens vegne, som han selv i 1989 advokerede for. Og så er Fukuyamas artikel vigtig, fordi den peger på det forhold, at et fuldstændig ureguleret finansmarked er den rene vej til kaos.

Mellem linjerne hos Fukuyama aner man nærmest, at han håber på, at Obama kunne gå hen at vinde det igangværende præsidentvalg og at dette på en måde kunne være med til at "genopfinde" [...] "den amerikanske model". Det "som engang var banebrydende nye tanker" er nemlig nu "degenereret til stivnede dogmer". Så historien blev - heldigvis da - ikke afsluttet i 1989. Det er op til os at forme den i forhold til de udfordringer, vi måtte støde på. 

Paw Hedegaard Amdisen
Paw Hedegaard Amdisen

Mig og eksistensen

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031